Terug

Recensies

Descartes' wezenlijke regel was niet altijd raak

‘... doordat hij alleen het Cogito ergo sum als echt zeker, en het bestaan van de wereld voorlopig nog als problematisch beschouwde, vond hij het wezenlijke en enig juiste uitgangspunt, en tegelijk de ware basis van alle filosofie,’ schreef Schopenhauer in 1818 over het beroemde en beruchte ‘Ik denk…

Het multiversum: wetenschappelijke theorie of science fiction?

Voor verreweg de meesten van ons is wiskunde iets waarmee je kennismaakt – of gekweld wordt – op school, en dat je daarna weer vergeet. En dat is niet erg, je mist het niet, en vraagt je zelfs af waarom je het ooit leren moest. Toch is er één moment waarop je nog wel ee…

Damn the Naturphilosophie!

Paul Feyerabend (1924-1994) is vooral bekend van zijn Against Method uit 1975, waarin hij een anarchistische wetenschapsfilosofie lanceerde. ‘Anything goes,’ was het credo, waarmee hij rebelleerde tegen normatieve theorieën over wat wel en geen wetenschap was, vooral die van Popp…

Geschiedschrijving als beeldhouwkunst

Beelden van Paaseiland, dat zijn natuurlijk die beroemde beelden op het afgelegen eiland in de stille oceaan, maar de titel verwijst ook naar de iconische waarde die dit eiland de laatste jaren heeft gekregen. Niet lang nadat in de jaren zeventig, met het rapport van de club van Rome, doemscenar…

De vuurdoop van de mens

Het broeikaseffect kun je als technologisch en ecologisch probleem zien, maar het heeft ook een lange geschiedenis. De relatie van de mens met vuur gaat terug tot in de oude Steentijd, en onze hoogenergetische economie is het eindpunt van een langdurig cultureel proces. Dit standpunt is voor het eer…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum